Atelier NW - materialen
ateliernw-header-angela-1a
ateliernw-header-tanzaniet-1a
ateliernw-header-robin-1a
ateliernw-header-c
ateliernw-header-toon-1a
ateliernw-header-b
ateliernw-header-petra-1a

materialen

Het maken van een sieraad van topkwaliteit vereist erg veel vakmanschap en kost veel tijd. En vergeet niet dat de gebruikte materialen ook een behoorlijke invloed hebben. Met mindere of zelfs slechte materialen, is het onmogelijk om tot een perfect resultaat te komen. Daarom werken wij uitsluitend met de allerbeste edelmetalen en met diamanten en parels van de allerhoogste kwaliteit. Door op alle fronten voor het beste te kiezen waarborgen we de kwaliteit van ons werk.

Goud en platina
Het winnen van goud is een intensief proces. Tonnen erts moeten gedolven worden om wat metaal te winnen. Zo worden er letterlijk bergen verzet. Op zich is dat best opmerkelijk, omdat het eerste goud werd ontdekt in rivierbeddingen in Azië en Afrika. Tegenwoordig wordt echter het meeste goud gewonnen in mijnen.

Om de eigenschappen van goud te beïnvloeden wordt het pure metaal gelegeerd. Er worden andere metalen toegevoegd om bijvoorbeeld de kleur te veranderen of het materiaal harder te maken. Het pure goud is 24 karaat en wordt gemengd. De verhoudingen van deze legering bepalen wat het uiteindelijke karaatgehalte wordt. Zo bevat een 18 karaat legering 75% goud. Er zit namelijk 18/24 goud in. De overige 6/24 (of 25%) bepalen onder andere welke kleur het goud krijgt. Kortom; in 18kt witgoud, geelgoud of roodgoud zit even veel puur goud. Namelijk 0750/1000.

Platina is nog arbeidsintensiever om te winnen. Er moet wel 10 ton erts verzet worden om plusminus 30 gram zuiver platina over te houden. Net als goud wordt platina gelegeerd. Wij gebruiken platina echter in een zeer zuivere vorm. Namelijk 0950/1000. Dus 95% van het gewicht is puur platina.

Vanzelfsprekend hebben we alle kleuren en metalen in huis. Zowel in ruwe vorm, als in een sieraad. Zo kunnen we fysiek laten zien wat de verschillen zijn en uitleg geven over de voor- en nadelen van iedere specifieke legering.

Diamant
Diamant bestaat uit zuiver koolstof dat door zeer hoge druk en temperatuur is gekristalliseerd. Dergelijke omstandigheden zijn er op een diepte van 150 tot 200 kilometer onder het aardoppervlak. Daar ontstaat diamant, dat al lang geleden zijn weg naar het aardoppervlak gevonden heeft door vulkanische uitbarstingen. De afgekoelde lava bevat diamant en noemen we kimberliet. Door invloeden van weer en wind wordt er ook diamant gevonden in rivierbeddingen en zandafzettingen. Afgebroken kimberliet is in de loop der tijd hiernaar vervoerd.

Er moet gemiddeld 6 ton ruw gesteente verwerkt worden om één gram diamant te winnen. Naast de zeldzaamheid bepaalt dit de hoge waarde van diamant. De waarde van iedere individuele diamant wordt bepaald door het formaat, de zuiverheid, de kleur en hoe deze geslepen is. Hieronder leggen we kort deze 4 C’s uit. Tijdens een ontwerpgesprek besteden we hier meer aandacht aan, zodat u de diamant kunt kiezen die het best bij uw wensen past.

Colour, de kleur
De meeste diamanten lijken kleurloos. Vaak hebben ze echter een gele of bruine tint. Hoe witter de steen, hoe zeldzamer. Naast witte diamanten zijn er ook gekleurde diamanten. Of deze kostbaarder zijn dan witte of juist niet, hangt af van de zeldzaamheid.


Clarity, de zuiverheid
Bijna alle diamanten bevatten minuscule andere mineraaldeeltjes zoals grafiet. Deze zijn tijdens het kristallisatieproces ingesloten en worden zodoende insluitsels genoemd. Stenen met weinig of geen insluitsels zijn uitermate zeldzaam. Dus kostbaar.Cut, het slijpsel
Het meest bekende is het briljant slijpsel. Dit ronde slijpsel heeft 57 facetten (vlakken). Wanneer de briljant foutloos geslepen is, zal de schittering optimaal zijn. Zowel de slijpvorm die de diamant heeft, als de slijpkwaliteit hebben behoorlijke invloed op de prijs.
Carat, het gewicht
In de basis kun je zeggen dat deze ‘C’ behoorlijk van invloed is. Hoe zwaarder de diamant, hoe kostbaarder. De gewichtseenheid van edelstenen is karaat (in het Engels; carat). Afgeleid van een natuurlijke gewichtseenheid; de zaadjes van een Johannesbroodboom. Vroeger werden deze gebruikt om het gewicht vast te stellen. Tegenwoordig is 1 karaat vastgesteld op 0,2 gram.
De Gemmological Institute of America (GIA) is ’s werelds meest gerespecteerde edelsteen laboratorium. Zij zijn onafhankelijk en beoordelen onder andere diamanten. Op het GIA-certificaat staan alle details van een diamant, vaak wordt zelfs het certificaatnummer met laser in de rand van de diamant gegraveerd. Alle diamanten groter dan 0,50ct leveren wij standaard met een certificaat van de GIA of de HRD (Hoge Raad voor Diamant).Parels
Parels worden gevonden in de schelp van een weekdier. In tegenstelling tot een edelsteen, hoeft een parel niet geslepen te worden. Echter de natuur bepaalt de kleur en vorm van de parel. En daarmee dus ook de zeldzaamheid.

Parels zijn er in tal van soorten, kwaliteiten en prijsklassen. Net als bij diamant bepalen een aantal aspecten de prijs, allen gebaseerd op zeldzaamheid. Om te beginnen natuurlijk het formaat. Maar ook de glans (luster) en de mate van perfectie. Hoe rond is de parel? Heeft hij onregelmatigheden?

Wij werken uitsluitend met parels van Schoeffel. Dit Duitse merk is al jaren geroemd om de topkwaliteit parels. Omdat een parel een natuurproduct is, is het arbeidsintensief om de juiste combinaties te maken en selecteren. Schoeffel heeft alleen de beste parels en is al bijna 100 jaar marktleider op het hoogste niveau.

We doen ons best altijd een mooie selectie parels in huis te hebben. Zowel colliers als losse parels. Zo kunnen we u goed adviseren en laten zien welke kleuren en vormen er zijn.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren